• Sa sjevera Crne Gore na sjever Rumunije po zlato!

  Sa sjevera Crne Gore na sjever Rumunije po zlato!

  Desetak najeminentnijih stručnjaka, profesora i doktora koji se bave folklorom i etnomuzikologijom procijenili su da KUD Duga Montenegro zaslužuje prvo mjesto na prestižnom festivalu folklora, održanom u Rumuniji u gradu Dorohoi!

  KUD Duga Montenegro s ponosom ističe da su djeca iz Berana i Podgorice zasjenila sve ostale grupe i igrom i pjesmom.  Dugogodišnji trud i rad su se isplatili, a koreografsko umjeće Marijane Maje Dakić je očaralo kako članove žirija, tako i prisutnu publiku.

  U prethodnih 17 godina grad Dorohoi je domaćin internacionalnog folklornog i muzičkog festivala ,,Mugurelul", koji propagira pjesmu, igru i izvorne, tredicionalne pjesme kako iz različitih dijelova Rumunije, tako i iz mnogih zemalja širom Evrope. Ovaj događaj je organizovao Dorohoi Children's Club pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, a uz pomoć Inspektorata za školstvo okruga Botosani, Gradske skupštine Dorohoi, gradonačelnika i Asocijacije ,,Mugurelul" Dorohoi. Ovogodišnje sedamnaesto izdanje je organizovano i u čast pokojnog muzičara Iuliana Cojocarua koji je bio član orkestra ,,Mugurelul". Više od 600 učesnika iz Rumunije, Crne Gore, Slovačke, Moldavije i Ukrajine su sudjelovali u ovom događaju.

  Prvog festivalskog dana, 24. juna, mogli su se vidjeti i čuti vokalni solisti i instrumentalisti koji su nastupali uz pratnju ,,Mugurelul" orkestra Dorohoi Children's Cluba. Drugog dana festivala mogla se vidjeti dodjela nagrada u dvije kategorije, a po uzrastu. Takmičenje se nastavilo kroz plesne formacije, vokalnih i instrumentalnih grupa, pjevanje i igranje ansambala, folklornih grupa iz Rumunije i drugih navedenih zemalja. Kao učesnici ovog takmičenja, takmičari su imali priliku da pokažu njihove muzičke i folklorne sposobnosti i vještine, a bili su pod budnim okom sudija čija je specijalnost iz oblasti obrazovanja, folklora i tradicionalne kulture Rumunije.

  KUD Duga Montenegro je osvojio prvu nagradu za cjelokupan program u kategoriji ansabala iz inostranstva.

  Izvor: MediaBiro

   

  KUD "Duga Montenegro" osvojio prvu nagradu na festivalu folklora u Rumuniji (vijesti.me)

  Djeca sve ODUŠEVILA igrom i pjesmom - Sa sjevera Crne Gore na sjever Rumunije po ZLATO (kolektiv.me)


 • Smotra folklornih ansambala ,,Maleni čuvari tradicije”

  Berane je ugostilo preko 350 mališana iz Crne Gore koji su postali prva generacija „Malenih čuvara tradicije“ jer su učestvovali na prvoj Smotri folklornih ansambala pod tim nazivom za djecu do 12 godina.

  Ideja za ovakav festival-smotru pripada Marijani Maji Dakić koja je odlučila da je realizuje upravo u rodnom gradu Berane obilježavajući 20 godina profesionalnog angažmana u folkloru. Baš tu je prije 20 godina osnovala KUD „Duga“ a nakon toga i sestrinsko KUD „Duga“ u Podgorici. KUD „Duga“ je uz podršku Udruženja folklornih ansambala Crne Gore i JU Kulturni centar Berane a pod pokroviteljstvom Opštine Berane ovaj ozbiljan i zahtijevan projekat i realizovalo na opšte zadovoljstvo Beranaca i svih učesnika. Berane je ugostilo male folkloraše iz Podgorice, Pljevalja, Tivta, Kotora, Mojkovca, Petnjice, Đenovića, Andrijevice i Bijelog Polja.

  Kako običaji i nalažu na ovakvim manifestacijama, učesnici su u narodnim nošnjama najrazličitijih igara iz regiona prošetali Beranama. Posjetili su Polimski muzej i spomenik Jasikovac odakle je defile i započeo. Posebna dječija radost je unijela i živost među stanovnicima Berana i ovo je bio veliki praznik mladosti, poleta, nade i ljepote. Mališani su pokazali veliku požrtvovanost tokom nastupa, žar da se dokažu da su dobri iako je mnogima to bio prvi nastup uopšte. Beranci su u nezapamćenom broju ispuni salu Kulturnog centra i brojnim aplauzima nagradili ove mališane i njihovu posvećenost datom zadatku pokazujući i zavidno poštovanje kulturne tradicije. Kada se govori o čuvanju tradicije, nasleđa, kulture i identiteta naroda folklor spada u najefektnije i najljepše načine i upravo uključenje u proces ovih mladih naraštaju garantuje ispunjenje te želje a i obaveze. Sudeći po onome što su večeras pokazali, mladi folkloraši iz cijele Crne Gore, bili su na visini zadatka. Posebnu čar svemu daje i činjenica da se u kulturno-umjetničkim društvima njeguju ne samo igre i običaji svog naroda već i mnogih drugih čime se uči i istrajava u poštovanju različitosti.

  Imajući u vidu virtuelnu realnost naših života, telefone i društvene mreže gdje se pažnja mjeri sekundama, gledajuči svu ovu djecu u narodnim nošnjama kako se druže i razgovaraju nije teško uvidjeti koliki su rad, ljubav i posvećenost potrebni da se u njihovom uzrastu zainteresuju za folklor i da u tome istraju i počnu da nastupaju. Oni koji u tome uspijevaju zaslužuju veliko poštovanje zajednice i treba čestitati svim rukovodiocima društava koji njeguju i razvijaju mlade ansamble učeći ih pravim vrijednostima u životu: prijateljstvu, druženju i poštovanju drugih. Na izgled, kad se govori o folkloru, sve izgleda lijepo i lako. Tu su  brojna putovanja i žurke, ali, to treba i zaslužiti upornim treninzima i posvećenošću sebi i drugima.

  Marijana Maja Dakić, osnivač i koreograf KUD „Duga“, iako uspješna poslovna žena, živi za folklor. Maja je i počela druženje sa folklorom kao dijete igrajući a danas je glavni „krivac“ što su brojne generacije iz Berana i Podgorice u proteklih 20tak godina upoznale čari druženja i putovanja raznim meridijanima. „Duga“ je bila i ostala „prozor u svijet“ za sve odvažne iz Berana i Podgorice da se upuste u avanturu sopstvenog razvoja čuvajući svoju tradiciju i poštujući ostale.

  Ne krijući uzbuđenost i zadovoljstvo – potpuno opravdano -  nakon fantastičnog koncertnog dijela, Maja je naglasila da nema veće nagrade od osmijeha i radosti na dječijim licima koji su se upoznali tokom ove manifestacije gdje su postavljene osnove za buduća prijateljstva. Kao i od njihove uzbuđenosti nakon što su uspješno odigrali svoje koreografije. Maja živi folklor od svog djetinjstva i srećna je što je baš u svome gradu započela ovakvu manifestaciju i postavila temelje nekog novog vremena kada je folklor u CrnojGori u pitanju.

  Predrag Šušić, predsjednik UFACG, zahvaljujući se predivnoj beranskoj publici na podršci ovom važnom događaju naglasio je da Udruženje sada broji 40 članova i da ima preko 8.000 folkloraša svih uzrasta i da se svi zajedno ujedinjeni trude da se tradicija i znanje prenesu na mlade naraštaje.

  Miloš Raković, sekretar za opštu upravu i društvene djelatnosti Opštine Berane otvarajući manifestaciju kazao je: „Brojka od 360 članova i 13 ansambala koji učestvuju u večerašnjoj Smotri govori samo o značaju folklora. Značaj folklora je nemjerljiv. Složićete se sa mnom da folklor nije samo spoj muzike, ritmova i plesova već nešto drugo. Folklor je stvar kulture, identiteta i nasleđa. Zahvaljujući folkloru i večerašnjoj manifestaciji mi znamo ko smo bili i ko smo danas. Želim da se zahvalim „Malenim čuvarima tradicije“ koji su nas večeras okupili ovdje i srdačno ih pozdravljam a KUD „Duga“ želim da se zahvalim na inicijativi da baš Opština Berane bude domaćin ovako značajne manifestacije.“

  Moderator programa bila je Gorica Ćulafić iz Centra za kulturu Berane a sponzori su bili Hotel Berane i Mercator IDEA.

      

  Na smotri su učestvovali: KUD ,,Duga” – Berane, KUD ,,Vesna” – Mojkovac, Kud ,,Aluminijum” – Podgorica, KUD ,,Bihor” – Petnjica, KUD ,,Sloga” – Đenovići, KUD ,,Komovi” Andrijevica, KUD ,,Duga Montenegro” – Podgorica, KUD ,,Lim” – Berane, KUD ,,Đurđevdansko kolo” – Podgorica, KUD ,,Volođa” – Pljevlja, KUD ,,Kadena” – Tivat, KUD ,,Tekstilac” – Bijelo Polje i FA ,,Nikola Đurković” iz Kotora.

  BERANE: Smotra folklornih ansambala ,,Maleni čuvaru tradicije" - Montenegro magazin (mnemagazin.me)

  RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kulturna galaksija :: Održana Smotra folklornih ansambala za djecu

  Goran Šaban


 • Folklor ostaje u krvi do kraja života

  Trebinje je regionalna turistička destinacija, lijepo u svako godišnje doba, sa ponudom na kojoj mu zavide i veliki centri turizma. Poznato je po ozbiljnom čuvanju kulture i tradicije kroz razne i česte manifestacije koje okupljaju folklorne ansamble iz regiona a i šire. Nedavno je GKUD „Alat – Swisslion“ organizovalo 4. Smotru folklornih ansambala veterana – Trebinje 2023. Ovo je već tradicionalno martovsko okupljanje a ovogodišnji učesnici su došli iz Beograda, Šapca, Čačka, Sevojna, Rakovice, Trsta, Gradiške, Banjaluke, Prijedora, Omarske, Podgorice, Budve, Bileće i Trebinja, i sa Zlatibora i Pala. Predstavilo se dvadeset društava. Boje Crne Gore branili su: KUD “Duga” i KUD “Vila” iz Podgorice i KC “Stara Budva” iz Budve.

  Trebinje je potvrdilo da je pravi domaćin i ovoga puta je ugostilo preko 500 učesnika ovogodišnje Smotre za koju se prijavilo i preko hiljadu. Gradonačelnik, koji je organizovao prijem za učesnike, naglasio je da će raditi na tome da se kapaciteti prošire da bi svi oni koji žele da dođu to i mogli.

  KC "Stara Budva" - Trebinje 2023. - foto:Goran Šaban

  Manifestacija je počela defileom društava gradom i zajedničkim kolom pod čuvenima platanima što je posebno oduševilo domaćine i sve one koji su tokom predstavljanja učesnika boravili u gradu.

  Bio je to festival boja, trg se pretvorio u veseli i razdragani šareni vrt. Kao i uvijek, iako su sve nošnje lijepe i zanimljive, crnogorska je izazvala najviše uzdaha i divljenja i fotografisanja. U Kulturnom centru je održana smotra koja je prikazla veliko kulturno nasleđe cijelog regiona.

  Ovakvi susreti su upravo ono zbog čega folklor i traje i opstaje dok je krajnji cilj folkloraša - da se ljubav i briga o kulturnom nasleđu prenese na mlađe generacije.

  Druženja koja slijede nakog oficijelnih nastupa su neprocjenjiva i susreti sa dragim ljudima iznova i iznova na raznim meridijanima su ono pozitivno “punjenje” o kojem se sanja.

  “Folklor ostaje u krvi do kraja života. Mi na ovim i drugim susretima samo podgrijavamo tu žar koja je počela u mladosti i sigurno da je velika stvar što se tradicija održava i prenosi na buduće generacije” naglasila je Radmila Veselinović, iz KUD "Mladost" sa Pala.

  KUD "Vila" Podgorica - Trebinje 2023.

  Folklor ostaje u krvi do kraja života - Montenegro magazin (mnemagazin.me)

   

  Goran Šaban


 • Kulturno-umjetničko društvo "Duga" nastupilo u Grčkoj

  U Grčkom gradu Sofades, u centralnoj oblasti Tesali – okruga Karditsa, u toku je (ili sinoć je završen) godišnji Karneval Sofadesa 2023. Dio festivala je i revija folklora. Karneval se u ovom gradu organizije već 40 godina. Na poziv gradonačelnika Sofadesa, gospodina Atanasiosa Skarlosa, Crnu Goru predstavlja KUD „Duga Montenegro“ a gosti su i društva iz Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Srbije. Kulminacija svega bila je tradicionalna fešta i karnevalska povorka sa kamionima i pješačkim dionicama, koja je mještanima i posjetiocima koji su sudjelovali u ovoj velikoj svečanosti pružila neponovljiv spektakl koji je bio ispunjen bojama, muzikom, gozbom i plesom. Ovogodišnja „Noć vještica“ kostimima lokalnih grupa je zajedno sa narodnim nošnjama gostiju oduševila više od 20.000 posjetilaca. Zabava je trajala do ranih časova uz vatromet, spaljivanje Karnevala, druženje i plesanje na centralnom trgu Sofadesa. Za ovaj mali grad koji broji manje od 10000 stanovnika ovoliki broj posjetilaca i učesnika je veliki uspjeh.

  Gradonačelnik Skarlos je na dosta dobrom našem jeziku, nakog govora na Grčkom, pozdravio i uvažio goste iz bivše Jugoslavije. Naglasio je da se nakon pandemije i tri godine pauze Karneval vratio da uz osmjeh i živost sudionika i gostiju donese radost, snagu i optimizam građanima koji su im potrebni u razdoblju uzastopnih kriza. Ovaj karneval sa tradicijom od 40 godina spaja juče i danas sa sjutra njegujući kulturu, ali, neodustajući od svog satiričnog karaktera.

  „Želim posebno zahvaliti svima onima koji su danonoćno radili na svemu s ljubavi, onima koji podržavaju instituciju na bilo koji način, kako bismo ponovno imali poseban karneval, karneval dobrodošlice i ljubavi koji otvara vrata našim građanima kao i posjetiteljima. Želim da naše mjesto kroz ovaj kulturni događaj i simbol karnevala i dalje bude izvor inspiracije i obnavljanja.“ Istakao je gradonačelnik.

  KUD „Duga“ postoji dvadeset i jednu godinu. Osnovano je u Beranama, a od 2018. godine ima članove i u Podgorici „Duga Montenegro“. Učesnici su preko 30 međunarodnih, prestižnih festivala, vrijedno je pomenuti svjetske festivale u UAE 2019. i Uzbekistanu 2022. Osvajali su i brojne nagrade. Vođa KUD-a Marijana Maja Dakić je osvojila i „Mali zlatni opanak“ za najbolju koreografiju za „Igre iz Golije“.

  RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Mreža.me :: Mreža.me 01.03.2023 ...29´16"

  Goran Šaban